lauantai 1. syyskuuta 2012

Taloprojekti etenee hyvin ja elämä on melko lailla mallillaan. Nyt ollaan harrastettu paljon kotoilua ja rentoilua. Ainakin yritetty kaiken hässäkän keskellä :D. Viime viikonlopulta voisin näyttää kuvaa itse tehdystä juurileivästä ja aamupalapöydästä, joka kuvaa meillä kiireetöntä aamua.
Tuota juurileivän ohje on otettu jo aikaa sitten Meidän murkinat -blogista. Alkuaan ohje on Glorian ruoja ja viini -lehdestä.

Ranskalainen maalaisleipä

Juuri riittää neljään leipään, mutta leivontaohje muuten kahteen.

Sunnuntaina (päivä 1) juuri alkuun
eli sekoita kannelliseen kulhoon:
1 pieni omena hienoksi raastettuna
1 dl lämmintä vettä
3 dl vehnäjauhoja

Odottele kärsivällisesti keskiviikkoon saakka. Kurki kulhoon ja sekoita pari kertaa päivässä.

Lisää keskiviikkona (pvä 4)  
2 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl vehnäjauhoja

 Anna seistä torstaihin (pvä 5) saakka.

Pvä 5: Laita puolet juuresta monitoimikoneen kulhoon ja pistä loppu jääkaappiin odottamaan (säilyy kuulemma runsaan viikon verran)
Lisää 5 dl vettä
puolet kuivahiivapussista
1,5 dl hiivaleipäjauhoja
n.12 dl vehnäjauhoja

ja vaivaa taikinakoukulla n.10min, kunnes sitko syntyy.

Lisää 1 rkl suolaa ja vaivaa vielä 5 min.

Pane taikina suureen öljyttyyn kulhoon ja peitä kannella.

Tunnin kuluttua voit leipoa taikinasta kaksi pyöreää leipää.

Ei tarvitse laittaa jauhotetulle pöydälle, riittää kun kääntää käsillä pyöreiksi leiviksi. Tekniikkana siis reunojen kääntäminen aina pallon alle. Näin syntyy tasainen pyöreä leipä. Ohjeen mukaan leivät laitetaan nousemaan nostatuskoreihin, olen käyttänyt erilaisia leveitä koreja/kuppeja. Jauhota keittiöpyyhkeitä ja laita ne kulhoihin ja leivät niiden päälle. Jauhottamisessa ei kannata pihtailla sillä toisessa olin laittanut vähemmän ja seurauksena pyyhe hiukan tarttui leipään, joka sitten vähän laski pellille laitettaessa.

Kun leivät ovat kulhoissaan nousseet peitettyinä noin tunnin verran, niin laita uuni lämpiämään 250 asteeseen ja pelti sisään. Lisäksi laitoin pohjalle vuoan täyteen vettä. Auttaa sen rapean kuoren syntymisessä. Paistoin leivät peräkkäin, mutta tarpeeksi isossa kiertoilmauunissa ne varmaan paistuvat samanaikaisestikin. Siis uunissa 5 min 250 asteessa ja laske sitten lämpötila 200 asteeseen. Ohjeen mukaan kokonaispaistoajan pitäisi olla 30-40 min.

Tämä leipä on aivan mieltsin hyvää mun mielestä :) nams, suosittelen kokeilemaan!!! Syötiin leipää myös lihakeiton kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti